Tập huấn nâng cao cho đội ngũ giảng viên nguồn về phòng chống bạo lực trên cơ sở giới

106 Viewed
05/03/2020
Kim Nguyễn
0

Trong khuôn khổ dự án “Tăng cường cơ hội và nâng cao vị thế cho người khuyết tật” do USAID tài trợ, từ ngày 28/02-01/03/2020, Trung tâm ACDC đã tổ chức khóa tập huấn nâng cao cho giảng viên nguồn về phòng chống bạo lực trên cơ sở giới tại Quảng Nam.

Học viên của khóa tập huấn này bao gồm 28 lãnh đạo, cán bộ nòng cốt của Hội người khuyết tật các tỉnh Quảng Trị, Quảng Nam, Thừa Thiên Huế, Nghệ An, cán bộ Sở LĐ-TB&XH tỉnh Thừa Thiên Huế. Đa số các học viên này đã được đào tạo thông qua khóa tập huấn giảng viên nguồn trước đó về phòng chống bạo lực trên cơ sở giới vào tháng 04/2019.

Trải qua 3 ngày tập huấn, các giảng viên nguồn đã có cơ hội để chia sẻ lại các nhiệm vụ đã thực hiện trong một năm qua, cùng với giảng viên tháo gỡ các vướng mắc, khó khăn gặp phải trong quá trình triển khai các hoạt động truyền thông về phòng chống bạo lực giới cho người khuyết tật tại cộng đồng; củng cố các nội dung đã được tập huấn trong khóa trước. Đồng thời, một số nội dung mới cũng được giới thiệu với các giảng viên nguồn như: chính sách và các chế tài xử lý liên quan đến các hành vi bạo lực giới đối với người khuyết tật; một số vấn đề liên quan đến bạo lực tình dục và các gói hỗ trợ nạn nhân bạo lực tình dục…Khóa tập huấn cũng đã dành riêng một ngày để các nhóm giảng viên nguồn thực hành các nội dung và kỹ năng đã được tập huấn.

Đa số các giảng viên nguồn đều cho biết khóa tập huấn này vô cùng hữu ích với họ, giúp họ trang bị đầy đủ hơn các kiến thức liên quan đến phòng chống bạo lực trên cơ sở giới cũng như các phương pháp truyền thông, tập huấn có sự tham gia cho người khuyết tật tại cộng đồng của mình, từ đó tự tin hơn để triển khai các hoạt động truyền thông, chia sẻ tại địa phương về phòng ngừa và ứng phó với bạo lực trên cơ sở giới.

0/5
(0 nhận xét)
5
0%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%

Đánh giá cả bạn về Tập huấn nâng cao cho đội ngũ giảng viên nguồn về phòng chống bạo lực trên cơ sở giới

Related news

ACDC participates in training programme to promote the implementation of rights and policies for persons with disabilities in the 2026 - 2030 period
Loan Nguyễn
85 12/10/2026

ACDC participates in training programme to promote the implementation of rights and policies for persons with disabilities in the 2026 - 2030 period

On October 9, 2026, Ms. Nguyen Thi Lan Anh, Director of the Action to the Community Development Institute (ACDC) and full-time Vice President of the Vietnam Federation on Disability (VFD), attended the training programme entitled “Implementing the Plan to Strengthen the Effective Implementation of the Convention on the Rights of Persons with Disabilities and the Programme to Support Persons with Disabilities for the 2026–2030 Period”, organised by the Department of Social Assistance under the Ministry of Health in Quang Ninh Province.
Quang Tri: Exchange among psychological support groups for persons with disabilities and family members
Thuỷ Hải
192 11/09/2026

Quang Tri: Exchange among psychological support groups for persons with disabilities and family members

On September 6, 2026, at the Thuong My Village Hall, Gio Linh Commune, Quang Tri Province, the Action to the Community Development Institute (ACDC) organized an exchange activity among psychological support groups for persons with disabilities and family members under the theme “Connect – Share – Accompany.” The activity was organized as part of the project “Independent Living and Social Inclusion for Persons with Disabilities in Quang Tri, Vietnam,” funded by Green Cross Switzerland (GCCH), with the aim of creating a friendly space where members could meet, share experiences, and continue practicing mental health care skills in their daily lives.
Hue city: Completion of home-based rehabilitation intervention cases for persons with disabilities and agent orange victims
Đăng Quyến
249 27/08/2026

Hue city: Completion of home-based rehabilitation intervention cases for persons with disabilities and agent orange victims

On August 15 – 16 and 22 – 23, 2026, the Action to the Community Development Institute (ACDC), in collaboration with the Organization of Persons with Disabilities – Protection of Persons with Disabilities and Orphans of Hue City , Hue City Rehabilitation Hospital, local authorities, and commune/ward health stations, organized the closing of home-based rehabilitation (RH) intervention cases for 78 persons with disabilities and Agent Orange victims. The activity is part of the project “Enhancing livelihood and well-being of persons with disabilities and Agent Orange victims in Hue City, Vietnam,” funded by Green Cross Switzerland (GCCH) through ACDC.